Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Hoe begin je een M25-groep?

Je kunt als parochie bijvoorbeeld een M25-groep opstarten als vervolgproject op het vormsel. Maar ook bestaande jongerengroepen in parochies kunnen kiezen voor het M25-recept. In beide gevallen kun je starten met een bestaande groep. 
Daarnaast is er ook de optie die M25 Leiden gekozen heeft om, bijvoorbeeld via scholen, een bepaalde leeftijdsgroep breed uit te nodigen, en daarbij in te spelen op de mogelijkheden van de Maatschappelijke Stage. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Eva uit Leiden.


Een M25-groep in 10 stappen
Bij het opstarten van een M25-groep kun je eenvoudig gebruik maken van een stappen-
plan dat het Bisdom Rotterdam gemaakt heeft aan de hand van ervaringen van bestaande M25-groepen. Ben je benieuwd hoe dat eruit zit ? Lees en kijk verder.


Hulp nodig bij de start?
Het Bisdom Rotterdam biedt parochies gratis ondersteuning aan bij de oprichting van M25-groepen in parochies of samenwerkingsverbanden van parochies in het bisdom.
Truus Wüts, medewerker dienen van de pastorale dienstverlening van het bisdom, helpt als begeleider bij de oprichting van een M25-groep, om contacten te leggen met organisaties, voor bezoeken aan diaconale projecten elders en zonodig ook bij ondersteuning bij fondswerving.

Daaarnaast kun je als groep altijd gebruik maken van: het standaard M25-logo van het bisdom.

Op de site van Bisdom Rotterdam vind je hulpbestanden om je verder te helpen:

  • affiche 
  • foldervoorkant 
  • folder achterkant)

Je kunt aan de documenten je eigen informatie toevoegen. Naast dit drukwerk kun je ook een eigen webpagina van je groep maken.

Wat het kost?
De kosten zijn afhankelijk van de activiteiten die je als groep organiseert en of je kiest voor bijvoorbeeld een eigen website, folder, poster en eigen gadgets (een T-shirt, pet, keycord). De meeste parochiebesturen zullen voor dit project vast wel een budget hebben. Daarnaast kun je ook te rade gaan bij de plaatselijke PCI (Parochiële Charitas Instelling).

Is het budget dan nog te klein, dan kun je andere fondsen benaderen om een deel van het benodigde bedrag te sponsoren. Zo kent de DCI (Diocesane Caritas Instelling) van het Bisdom Rotterdam een speciaal aanbod voor financiële ondersteuning van diaconale activiteiten door jongeren onder de naam: You Can Make a Difference! En ten slotte kun je ook altijd nog subsidies aanvragen bij de gemeente, waarbij je M25 niet alleen als een kerkelijke activiteit moet presenteren, maar vooral moet aantonen wat je groep ook voor het maatschappelijke middenveld betekent.


 Login